Lydbogens muligheder – mine muligheder

Når man har forpligtet sig til at bruge en stor del af sin fritid på at læse jura, går det ud over en masse andet. Nogle tab er større end andre, men det jeg især ikke når, er at læse bøger. Skønlitteratur forstås. Jeg elsker ellers bøger. En gang læste jeg mange biografier, men de sidste år har jeg mest været til krimier. Jeg er vild med Liza Marklund, og måtte også bøje mig i støvet over Stieg Larsson, lige som alle andre. Dog har jeg også ind imellem trang til at læse noget andet end krimier, og så er det godt med en familieroman eller sådan. Min udfordring er dog som sagt tiden. For ½ års tid siden, fandt jeg dog en løsning, der kan afhjælpe det. Jeg hører lydbøger! Jeg har 35 minutter i bil hver vej til arbejde, og hele vejen får jeg læst højt. Det er rigtig rart, og nogle gange er jeg nærmest nød til at køre omveje, eller blive siddende i bilen i carporten, hvis jeg lige er nået til et spændende sted i (lyd)bogen.

Lydbogen er for mig en mulighed for stadig at få alle de inputs og oplevelser, man får ved læsning. Den er simpelthen alternativet til næsten ikke at får læst. Det er selvfølgelig en anden måde at få en historie leveret på, og hvis tid og bilkørsel tillod det, ville jeg da også foretrække den gammeldags bog. Der kan man lige bladre tilbage og tjekke op på persongalleriet eller genlæse en passus, hvis blottet er for indviklet.

Men for den travle, er lydbogen guld værd. Jeg har også en enkelt gang lyttet til en bog, mens jeg gjorde rent, og det fungerede egentlig også ok. Så faktisk er der ingen begrænsninger J. Man skal dog følge med, og ikke tænke på alt muligt andet. For så skal man hen og spole, og det er ikke altid lige nemt at finde det man ikke har fået fat i.

Jeg hører nogle gange en hel serie af nogle bøger. Så skifter jeg ikke forfatter, før jeg har hørt alle bøgerne. Fordelen er, at man er inde i hovedpersonernes liv, og efterhånden kender dem ganske godt.

Der er stor forskel på oplæserne af lydbøger. Nogle er virkelig ringe og irriterende, mens andre er belevne, og forstår hvor vigtigt toneleje og lyde er, når man indlæser en lydbog. Det er også vigtigt, at de har gjort deres research, så de ved hvordan navne eller steder skal udtales. Det kan virkelig irritere, hvis de ikke gør det. Især hvis man lytter til en hel serie, og det ikke er den samme, som har indlæst alle bøgerne. Hvis jeg skulle indlæse bog nr. 4 i en serie, ville jeg nu nok lige lytte lidt til de foregående 3. Men generelt vænner man sig nu hurtigt til en oplæsers stil, og er helt ked af at skulle undvære deres stemme, når bogen er slut. Den bedste oplæser jeg indtil videre har oplevet, var Knud Romer. Men oplevelsen var nu også unik, fordi han læste sig egen bog op. Det var ”Den der blinker, er bange for døden”, og han gjorde den så levende for mig, og jeg nød alle nuancer og hans toneleje.

Jeg låner lydbøger på biblioteket, ønsker mig dem i gave, eller køber dem på tilbud. Jeg ved, at man kan downloade lydbøger fra nettet, men jeg har endnu ikke prøvet det. Det er vist mest tiltænkt iPod, og så kræver det jo, at den kan tilsluttes ens bilradio. Det kan man ikke i alle biler. Jeg vil ikke sidde med hovedtelefonerne på, når jeg kører bil, for jeg skal kunne høre andre lyde som fx sirener. I alle andre situationer, er det sikkert helt fint med lydbog på iPod. Min bil kan dog kun tage cd´ere, så hvis jeg downloader, skal jeg brænde bogen på sådan en.

For tiden hører jeg for resten Ken Follet ”Giganternes Fald”. Jeg har aldrig læst noget af ham før, og er slet ikke til bøger som ”Jorden Søjler”, men denne her er jeg vild med. Den foregår i tiden omkring 1. verdens krig, og det er en skøn fortælling, hvor hovedpersonernes liv leves hver for sig, men deres historier er alligevel snoet sammen på forskellig vis. Den var egentlig en julegave til min mand (som også har set lyset i at høre lydbøger), og han overtalte mig til at høre den. Det har jeg ikke fortrudt, og jeg er helt tryllebundet af den. Det er også en dygtig mand der læser den op, så alt i alt er det en god oplevelse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *