Tillid

Jeg er egentlig et meget åbent menneske, der ikke er bange for at blotte mine følelser eller lave grin med mig selv og mit liv. Jeg er meget uhøjtidelig, og tager ikke tingene så tungt. Jeg bærer fx sjældent nag, og jeg glemmer relativt hurtigt negative oplevelser. Nogen vil mene, at det er en gave at have det sådan, mens andre vil synes at jeg er for flink og for nemt tilgiver mennesker der ”pisser” på mig. Jeg har fx haft en håbløs kæreste, som jeg holdt fast i alt for længe, fordi jeg blev ved med at tro på det bedste i ham, og det jeg troede var et forhold mellem os. I mellemtiden rendte han rundt der ude i livet, og lavede Gud ved hvad. For lige at krone værket droppede han mig til sidst via en e-mail uden efterfølgende at tage kontakt til mig. Bagefter virkede det jo latterligt at jeg var så loyal og tro overfor en person, der så åbenlyst ikke ville mig. Jeg var i en periode flov over det, men egentlig synes jeg, det siger noget godt om mig: Jeg tror nemlig rigtig langt hen ad vejen på det gode i de fleste mennesker. Og det kan vel ikke være en dårlig ting? Faktisk er jeg i dag Facebook-ven med mr. X, og jeg nærer ingen hard feelings. Kun overbærende smil.

I forbindelse med vores husbyggeri var jeg også flink, og insisterede på at tillid var vigtigt mellem os og byggefirmaet, hvor vi jo kendte ejeren privat. Han overbeviste mig nemlig om, at der ikke behøvede at være en økonomisk garanti, fordi det jo ”handlede om tillid mellem os”. Han endte med at lukke sit firma før huset var færdig, lovede så at det ville blive færdiggjort alligevel, men holdt ikke sin aftale. Min tillid til ham kostede os kr. 80.000 – 100.000 plus en del uro på de interne linier i det lille hjem. Som jurastuderende er det jo ganske utilgiveligt at være så naiv, og det fik mig til at tænke på en underviser jeg engang havde: ”Flink – det er ikke noget man er med penge”. Hvor har han evig ret, og det er helt sikkert, at jeg aldrig vil være så flink og tillidsfuld mht. økonomi igen.

Men er det så ikke overvejende en dårlig egenskab at være så pokkers flink og tro på det bedste i folk? Muligvis, men jeg håber, at jeg altid vil have den egenskab alligevel, om end jeg da er blevet klogere mht. økonomiske spørgsmål. For lige som smilet er den korteste vej mellem os mennesker, er tillid og åbent sind vigtige egenskaber i vores interaktion med hinanden. Jeg ønsker ikke en verden, hvor vi altid antager det værste, og skeler til hinanden i mistillid. Det passer heldigvis godt, til den måde jeg vælger at leve mit liv på. For jeg VÆLGER at være tilgivende og tro på det bedste hos de fleste mennesker. Lige meget hvor mange håbløse mennesker, der vil forsøge at udnytte dette, så håber jeg, at jeg i mange år fremover vil bevare mit åbne sind og min evne til at tilgive andre.